נכנסתם לשגרת אימונים? נהדר.
אנשים רבים מתמהמהים בשלבי קבלת ההחלטות לקראת ההתחייבות למסגרת של שגרת אימונים קבועה. המצב הסטטי נוח להם, אין ספק בכך. למרבה המזל, כשנכנסים לשגרת אימוני ספורט, אי אפשר להפסיק. אבל, אסור לשכוח שפעילות גופנית קבועה דורשת התייחסות לנושא של תזונה לספורטאים. רבים מזניחים עניין זה, ונוטים להיזכר בו רק לאחר שחוו תגובה של הגוף למחסור.
צריך לזכור שהגוף משרת אותנו בשגרת היום-יום, ועבודתו כפולה ומכופלת בזמן שאנחנו מבצעים פעילות גופנית. תזונה לספורטאים מותאמת לעצימות האימון שמשתנה בין מתאמן למתאמן.
יש לזכור שתזונה לספורטאים היא אמירה כוללת, ובמאמר זה אין התייחסות ספציפית לכל אחד מענפי הספורט. למשל תזונה לאימון יוגה תהיה שונה מתזונה לאימון קייקבוקס. כמו כן, כל מתאמן ומתאמנת שונים במצב בריאותם ובהתאם לכך תתואם התזונה, לכן הכלל הוא בראש ובראשונה להתייעץ ברופא או בתזונאי.
אל תשכחו להקפיד על תזונה לספורטאים
תפריט נכון של תזונה לספורטאים יפחית את הסיכוי לפציעות ספורט, יקל על הסתגלות הגוף לשינוי המצב הנינוח למצב של אימון ומאמץ, תורם לאנרגיה הנדרשת בזמן האימון ועוד. אחת המתאמנות באחד מענפי הספורט האגרסיביים טענה שנמנעה מאכילה לפני האימון, כיוון שלא הייתה רגילה מעולם לאכול בבוקר ושכחה. מי שהזכיר לה את הצורך היה הגוף עצמו, והוא הביע את הצורך בסחרחורת קשה בזמן האימון. מאז היא כבר לא שכחה.
חשוב לשלב את כל אבות המזון בתפריט תזונה לספורטאים
בלי קשר לפעילות גופנית לגוף נחוצים כל מרכיבי אבות המזון: פחמימות, שומנים וחלבונים. למתאמנים הדגש הוא שמרכיבים אלה יהיו באיכות טובה. כלומר פחמימות מלאות ולא ריקות, שומן בלתי רווי ומוצרים בעלי חלבון איכותי. היחס בין שלושת המרכיבים בתפריט תזונה לספורטאים הוא: מחצית מהתפריט יהיה פחמימות, כשהמחצית השנייה נחלקת בין החלבונים ובין השומנים בנטייה לצריכת שומנים רבה במעט.
לפני הכול – שתיית מים
לא נרחיב על חשיבות המים, היא בראש ובראשונה מחויבת להיכלל בתפריט תזונה לספורטאים. בזמן האימון הגוף מאבד נוזלים, ולכן יש חשיבות להשלים את החוסר באמצעות שתייה לפני האימון, בזמן האימון – במידה, ובצורה משמעותית ומדורגת לאחר סיום האימון.
מה לאכול לפני האימון?
חשוב לאכול לפני האימון כדי לספק את מנת המזון הנדרשת לגוף לצורך אנרגיה, אבל מצד שני לא להכביד על הגוף. מכאן מובן שמדובר בארוחה קלה, שרצוי לאכול לפחות שלוש שעות לפני האימון. למתאמנים בשעות הבוקר המוקדמות, לא מומלץ לוותר על ארוחה קלה, כמו; פריכת אורז בתוספת קוטג'.
ובזמן האימון?
לא בכל אימון נדרש לאכול, רק כשמדובר באימון מתמשך. באימון של מעל לשעה ובעצימות גבוהה, כדאי לשלב משקה אנרגיה שמותאם למתאמנים או לאכול שני תמרים.
ארוחה מלאה לאחר האימון
לאחר האימון הגוף פתוח לקבל את כל מרכיבי אבות המזון. יש להכין ארוחה מלאה שתכלול פחמימות מורכבות, חלבונים ושומנים באיכות טובה וכמובן שתייה של נוזלים.
ד"ר ירון ברק, פיזיולוג ספורט בכיר, המלווה שנים רבות ספורטאים וקבוצות ספורט תחרותיות רבות, ידריך אתכם בכל הנוגע לתזונה המומלצת לענף הספורט בו אתם עוסקים וכל זאת בהתאמה למבנה גופכם ושגרת האימונים או המשחקים שלכם. לאחר בדיקת משקל, אחוזי שומן ו- BMI – Body Mass Index , מעבר יסודי על בדיקות הדם ותחקור שגרת האימונים והמשחקים, תיכתב עבורכם באופן אישי תוכנית תזונה מפורטת.
התקשרו עכשיו ואנו נספק לכם ייעוץ תזונתי מתאים, בהתאם לענף הספורט שתבחרו. כמו כן, ניתן לתאם הרצאות והשתלמויות בנושא תזונה לספורטאים.
מכון קינטיקס: kinetixsport@gmail.com / 1700-555-880